[...] zakażenie pałeczkami coli, grypa i inne choroby w tym również Heine-Medina. Immunoglobuliny zawarte w mleku krowim nie są odpowiednie dla ludzi. Ponadto laktoferryna (białko stymulujące układ odpornościowy) zostaje zniszczona w czasie obróbki termicznej, której poddawane jest mleko. Jest jeszcze jeden punkt, którego nie wolno pominąć przy [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
[...] i funkcjonowaniu organizmu i jest stanem nienaturalnym. Czy są jakieś naturalne źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, [...]
[...] i funkcjonowaniu organizmu i jest stanem nienaturalnym. Czy są jakieś naturalne źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
[...] Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z klocków Lego, zbudować wszystko, czego dusza zapragnie. Wyobraźmy sobie, że chcemy z 20 różnych aminokwasów zbudować łańcuch białkowy o długości 100 aminokwasów. Okaże się, że możemy uzyskać aż 20^100 różnych łańcuchów, z których każdy będzie się różnił od pozostałych przynajmniej w jednym miejscu. [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] karmiony piersią uzyskuje nie więcej niż 2% białka z mleka matki, ostrożnie wiec przyjmujemy, że dzieci i dorośli nie wymagają regularnych dostawek jedzenia bogatszego w białko niż awokado. Nasze ciała zużywają przeciętnie 80% białek, gotowane pożywienie jest denaturowane i w większości bezużyteczne, tak więc nasze zapotrzebowanie na białko [...]
[...] w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Witamina ta uczestniczy w tworzeniu takich związków białkowych jak enzymy, które aktywizują procesy organiczne, oraz hormony i hemoglobina. Bierze udział w powstawaniu prostaglandyn regulujących między innymi ciśnienie krwi, [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
Szacunkowe dzienne zapotrzebowanie na białko (wg RDA) Dorośli: 800 mg/kg masy ciała/dobę Ogólnie przyjmuje się że białko powinno pokrywać 10-15% dziennego zapotrzebowania ustroju na energię - przy zbilansowanej diecie. Wiadomym jest ze zapotrzebowanie zwyklego Kowalskiego ktorego jedynym wysilkiem jest trzymanie w reku pilota do TV i od czasu do [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów. (Dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] 2400g http://img543.imageshack.us/img543/4128/bigproo2400.jpg Opis produktu -> http://atleta.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=127&products_id=3328 Odżywka wysokobiałkowa wspomagająca przyrost masy mięśniowej. Zawiera 4 rodzaje białka o różnym czasie wchłaniania: kazeinę, koncentrat białka serwatkowego, białko jaja oraz koncentrat [...]
[...] na padaczkę. Okazało się ze gdy chorych podano głodówce objawy choroby ustawały. Uczeni stwierdzili ze w przypadku osób podanych głodówce, organizm zaczyna spalać własne białko i tłuszcz, wydzielając do moczu duże ilości ciał ketonowych i kwasu moczowego. Uczeni odkryli powierz ze jeśli taka głodówkę zakończyć przejściem na dietę w której 40% [...]
[...] wysokiej dawce, kofeinę oraz polifenole z zielonej herbaty, guarany i gorzkiej pomarańczy. Jak pokazały badania, bardzo ważnym antyoksydacyjnym składnikiem pokarmowym jest białko serwatkowe przedłużające o 60% czas życia zwierząt laboratoryjnych. Z jednej strony zawiera ono dużo antyoksydacyjnej cysteiny oraz glutaminy, które wspólnie budują [...]
[...] podstawowych zasad. Często na forum na pytanie ‘jaka dieta’ pada odpowiedź low carb. Uważam, że jest ok., jeśli ktoś dokładnie wie co robi. Dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa mają więcej negatywnych wpływów na organizm, niż ‘zwykła’ zbilansowana. Oczywiście proporcje składników można zmieniać, wręcz należy - lecz w granicach rozsądku. [...]
[...] istotne jest, aby zaraz po ustaniu tego wysiłku i dostarczeniu odpowiedniej ilości białka, wywołać z powrotem stan anaboliczny. Dla uzyskania tego stanu konieczne jest, aby białko zawierało w swoim składzie odpowiednią ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich które nie mogą być syntetyzowane w organizmie. W przeciwnym razie brak jakiegoś [...]
[...] zastanawianie się, która dieta działa? Jest tyle sprzecznych informacji, że każdy poważnie uprawiający sport może dostać szału. Niskowęglowodanowe, wysokowęglowodanowe, niskobiałkowe i wysokobiałkowe. Lista możliwości nie ma końca. Które z tych informacji mają naukowe potwierdzenie? Oto pytania, które zadawał sobie jakiś czas temu dr. Greg Ellis [...]
[...] idea jest taka, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielo-nienasycone i jedno-nienasycone, spożywając tłuszcze trans w minimalnych ilościach. Dużo warzyw, owoców, wody i błonnika. [...]